Tøj og udstyr

Tøj og ting du bør have inden dit første vikingemarked.

Der er meget stor forskel på, hvor meget folk går op i det at være fritidsviking. Der findes alt fra dem, der køber maskinsyet tøj over nettet, til dem der både plantefarver og håndsyer deres tøj selv, og begge dele er i orden. Dog er der et vist minimumkrav af autenticitet.

Autenticitet er et ord der ofte er brugt på vikingemarkeder, og betyder her helt simpelt om noget ser og virker ægte med baggrund i arkæologiske fund fra vikingetiden. F.eks. er tøj i nervøst velour eller bomuld ikke autentisk og vil derfor ikke blive accepteret på vikingemarkeder. Kravene for autenticitet kan variere på de forskellige vikingemarkeder, derfor kan det være en god idé at snakke med en, der er vant til at komme på markedet.

Inden du går ud og investerer i dit udstyr, kan det være en god idé at kigge på en masse billeder, eller selv tage ud som gæst og se et vikingemarked, hvor du lægger mærke til tøjet og alle de ting der er i brug. Vikingerne på markederne fortæller også ofte gerne om deres udstyr, da de som regel er stolte af det. På den måde får du en bedre fornemmelse af, hvordan det kan se ud. Find evt. en vikingegruppe (se under “vikingegrupper“) som du kan kontakte og komme ud og snakke med. De vil også kunne hjælpe dig.

Nå du skal i gang med at anskaffe dig dit udstyr, er der nogle ting, der er vigtigere at have fra start end andre. Og der er selvfølgelig forskel på startudstyret for kvinder og mænd, da de heller ikke i vikingetiden var ens klædt.

  • Det mest basale er hvad du som minimum skal have til dit første marked. (Vælger du at være frivillig er der ikke altid nogen krav til tøj og udstyr)
  • 1. udvidelse er ting, der kan være godt at have til første marked, men også godt kan undværes i starten.
  • Fuldt udstyr er reelt en uendelig lang liste, der afhænger af hvad du beskæftiger dig med som viking, hvor jeg blot her har medtaget de mest almindelige ting. Når du når til det fulde udstyr vil du også have et godt indblik i hvordan markederne er og hvad netop du har brug for.
Det mest basale 1. udvidelse Fuldt udstyr
Kvinder Særk – bælte – pung Selekjole – overkjole – sko – sommerkjole – skålspænder Kappe – strudhætte
Mænd Bukser – hørkofte – buksebælte -bælte – pung Uldkofte – sko Kappe – strudhætte
Fællesudstyr Varme tæpper. Gode alm. Soveposer, liggeunderlag/luftmadras hvis du sover i telt. Horn eller krus i ler/træ. Spisesæt af træ (bræt-skål-ske), kniv (evt. alm. kniv med træskaft). Vikingetelt og møbler

Det meste tøj, der er fundet fra vikingetiden er lavet af hør og uld. Under “butikker” findes sider der både sælger stof og færdigsyet tøj.
Sørg for at det stof, der bruges er 100 % rent. I de almindelige stofbutikker såsom stof og stil og stof2000 findes oftest kun 80 % rent uld.

 

På denne side er der også en god vejledning til hvad man bør anskaffe, og hvad man IKKE bør anskaffe. Sæt dig ind i den og spar en masse penge Fulgjyr – Den Moderne konfliktsky vikings regelsæt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: