Vikingemarkeder

Hvad er formålet med et vikingemarked?

Målet med et vikingemarked er som udgangspunkt at hygge sig og være social med andre, der har samme hobby. Men der er også et sekundært mål; formidling.

Formidling er af selv mange fritidsvikinger et overset emne. Men det er vigtigt når man er blevet en erfaren viking, at man kan og vil fortælle om det man laver. Er man rytter bør man f.eks. kende til islandshestens historie, arbejder man med et håndværk bør man kunne fortælle hvordan håndværket gøres, hvad det bruges til (eks. et brikvævet bånd) og også gerne noget om de kilder man har; arkæologiske fund og gamle sagaer. Selv når man ikke formidler bevidst, er alle vikinger på markedet med til at skabe et billede af vikingetiden for gæsterne. Derfor sættes der krav til ens udstyr.
Når du starter som ny, forventes det ikke at du ved en masse, men det kan være en god idé, når du finder et emne der interessere dig, at du læser op på det.

Alle vikingemarkeder er afhængige af indtægter for at kunne løbe rundt. Der er ofte udgifter som lejning af jord, toiletter og i nogle tilfælde brandvæsenet og hjemmeværnet. Da det ofte ikke koster de deltagende fritidsvikingerne noget/ret meget at være på markedet, skal udgifterne dækkes via publikum, der de fleste steder betaler for entre, samt køber mad og ting i boderne.

Det kan være meget forskelligt for hvert marked, hvordan indtægterne sikres, men alle vikinger skal hjælpe til. Ofte vil krigerne og de der har heste lave deres shows, hvilket skal lokke flere gæster til, og de handlende betaler en % del af deres omsætning til markedet. Og så er der de frivillige, der sørger for en masse praktiske ting. Et vikingemarked er ikke en overskudsforretning, så ved mindre man er handlende har man ikke nogen indtægt.

Hvordan kommer jeg med på et vikingemarked?

Der er flere måder at komme med til et vikingemarked på. Enten kan man melde sig som frivillig på et bestemt marked eller finde en vikingegruppe, der kan tage dig med på en række markeder. Det er også muligt at komme med som en én familie-gruppe. Bare dig og evt. din familie/venner. Men har du ikke et vist kendskab til markederne endnu kan det blive både dyrt og svært. Derfor kan en etableret gruppe altid anbefales.

En oversigt over de forskellige vikingemarkeder kan findes på hjemmesiden, der er linket til nederst på denne side, og under “Bliv frivillig“, hvor der også er kontaktoplysninger, hvis man ønsker at melde sig som frivillig. Vær opmærksom på om markedernes hjemmesider er opdateret til dette års markeder, da datoer ellers ikke passer:

Vikingekalenderen 

One thought on “Vikingemarkeder

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: