Mandens udstyr

Det mest basale

Hørkofte: Mænd bær som regel to kofter. En i hør og en overkofte i uld. Koften er som en almindelig trøje der trækkes over hovedet. De to kofter er dog forskellig i længe. Mens hørkoften er lårkort går overkoften som regel ned til midt på lårene. Da uld kan kradse huden og er mere sart over for vask, er en underkofte i hør nødvendig.

Bukser: Bukserne kan se ud på mange forskellige måder. Populært er thorsbjergbukserne (navn efter et fund) og posebukser også kaldet rusbukser. Thorsbjergbukserne laves som regel i uld og er nogle simple tætsiddende bukser, med stropper øverst til et bælte. Selvom Torsbergbukserne ofte bliver brugt på markederne stammer fundet fra jernalderen ca. 200 e.Kr. (altså mere end 500 år før vikingetiden). Posebukser bliver både lavet i uld og hør. De kendes ved at være utrolig store omkring lårene, mens de er bundet tæt omkring skinnebenene.

Buksebælte: For at bukser kan holdes oppe bør mænd anskaffe sig et bælte i læder. Udsende af dette bælte er ikke så vigtig, da det det meste af tiden skjules under koften. Vær dog opmærksom på at det skal kunne tåle at blive set, da mange smider koften i varmt vejr. Et neutralt bælte i brunt læder kan fint gå an i begyndelsen.

Bælte: Både mænd og kvinder bruger lange bælter lavet i brunt læder. Mændenes bælter er ofte lidt tykkere end kvindens, men som regel er disse bælter generelt ret smalle. Bæltet har et spænde yderst i spidsen, der oftest er lavet i bronze, men sølv fås også.

Pung: En lille eller halvstor pung, der kan hænge i bæltet er utrolig praktisk, da man deri kan have de ting der ikke må ses. Mobil og penge mv. Pungen kan have flere forskellige former og være lavet i enten tyndt læder, skind eller de stofrester man uundgåeligt har, efter at have syet sit tøj. Til stroppen kan bruges flettede uldsnor, lædersnor eller en sene.
Der findes også fint forarbejdede bæltetasker, men disse er dyre.

 

1. udvidelse

Uldkofte: Mænd bær som regel to kofter. En i hør og en overkofte i uld. Koften er som en almindelig trøje der trækkes over hovedet. De to kofter er dog forskellig i længe. Mens hørkoften er lårkort går overkoften som regel ned til midt på lårene. Da uld kan kradse huden og er mere sart over for vask, er en underkofte kofte i hør nødvendig.

Sko: Sko er meget svære at lave selv, især hvis man ikke kender en der er god til det. Derfor køber de fleste skoene. Sålen på skoene kan fås både som autentisk lædersål og med gummisål. Da lædersåler hurtigt bliver slidte og kan være meget glatte, er der mange vikinger der har sko med gummisåler.

 

 

Fuldt udstyr

Kappe: Kappen er trekantet og ender i en spids på ryggen. Hos kvinderne lukkes kappen foran på brystet med et spænde, mens mændene lukker deres kapper over højre skulderen.

 

Strudhætte: Strudhætten er god da den kan holde nakken og skuldrene varme om aftenen og beskytter hovedet imod dårlig vejr. Strudhætter er sædvanligvis lavet i uld, men tyndt læder ses også. De i uld er oftest varmest, men da ulden kan kradse på halsen vælger nogen at fore dem med hør. En strudhætte af læder er mere vind og vandtæt end ulden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: